Helbredsangst/sygdomsangst

Helbredsangst/sygdomsangst – FAKTA

  • Helbredsangst er overdreven angst for sygdom.
  • Selv normale eller banale fornemmelser i kroppen tolkes ofte som unormale eller foruroligende af personen.
  • Helbredsangst kan behandles med Fysioterapi, NADA-øreakupunktur, Angst rådgivning & mestringsstrategier, Fysio-Pilates og deltagelse i angstgruppe.

Hvad er helbredsangst?

Helbredsangst er en funktionel lidelse, hvor man overvejende er plaget af frygt for at have eller få alvorlig sygdom. Ofte er det tanker om kræft, hjertesygdom eller neurologisk sygdom, der gør personen bange. Men det kan også være andre sygdomme.

Der er flere kvinder end mænd, der lider af sygdomsangst.


Symptomer på helbredsangst?

Personen med helbredsangst er optaget af muligheden for at have en eller flere alvorlige fysiske sygdomme. De kan dog ikke påvises.

Helbredsangst er en angstlidelse, hvor man er overopmærksom på kroppen og kropslige symptomer. Normale intermitterende fornemmelser i kroppen, oppustet mave, jag eller stik hist og her, muskelspændinger, der medfører smerte i skulder eller arm, kortvarigt jag i et øre, hovedpine etc tolkes, som tegn på alvorlige fremadskridende fysiske sygdomme; såsom tarmkræft, sclerose, hjertelidelse, hjernesvulst etc. De fleste går til læge for at blive undersøgt og falder herefter kortvarigt til ro. Angst fremkaldes typisk, hvis man hører eller læser om nogen, der er blevet alvorligt syg eller er død af en speciel sygdom. Man begynder at lede efter ‘tegn’ i kroppen på, at der er noget galt, det udløser på ny angst, og man må igen til læge og ønsker undersøgelse. Når man lider af sygdomsangst, har man tendens til igen og igen at “mærke efter” det sted i kroppen, hvor man frygter, der er noget galt. Man har fundet ud af, at i det øjeblik man koncentrerer sin opmærksomhed på en bestemt kropsdel, så ændrer ens fornemmelse af kropsdelen sig.

Som ved de andre angstlidelser er der en fare for at udvikle misbrug af alkohol eller andre former for rusmidler, fordi man bedre kan opsøge og blive i sociale situationer, når man har ’medicineret sig selv’. Dette kan dog forværre angstlidelsen på sigt og forringe effekten af behandling.

Angst i sig selv er ikke farligt. Hvis der ikke er reel fare, er angst blot en ubehagelig følelse, der ledsages af en række symptomer, man kan mærke i sin krop. Men jo hurtigere man kan komme i relevant behandling, jo større er muligheden for at bedre angstsymptomer og forhindre følgelidelserne. Få hjælp til at dæmpe helbredsangsten og få livskvaliteten tilbage! Se Angstgruppe.