Agorafobi

Agorafobi – FAKTA

  • Agorafobi betyder angst for åbne pladser. Agorafobi er en fobi for at bevæge sig udenfor hjemmet, ved åbne pladser, i biografen, større menneskemængder, ophold i transportmidler og supermarkeder.
  • Personen er angst for at få et panikanfald blandt andre mennesker, som føles forfærdelig pinligt eller frygter, at ingen kan komme hende/ham til hjælp.
  • Agorafobi kan behandles med Fysioterapi, NADA – øreakupunktur, Angst rådgivning & mestringsstrategier, Fysio-Pilates og deltagelse i angstgruppe.

Hvad er Agorafobi?

Agorafobi er angst for at gå ud eller være visse steder, som det kan være vanskeligt at komme hurtigt væk fra – fly, biografen, bussen, i folkemængder etc. Hvis man har denne form for angst, kan man også reagere på at være væk hjemmefra eller være borte fra andre, som man føler sig tryg sammen med. Måske kan man ikke lide at køre bil eller at gå til fester.

Baggrunden for agorafobi er ofte angst for angsten, f.eks. at få et panikanfald når man er ude at handle. Angsten for at få angst kan føre til, at man isolerer sig i hjemmet. Dette kan være langt mere invaliderende end de egentlige angstanfald, der evt. kun er få og kortvarige.

Nogle forsøger at udholde angsten og kan på den måde ”lægge låg” på lidelsen. Men ofte fører angsten til, at man undgår hverdagsbegivenheder, som fx at gå i forretninger eller tage offentlige transportmidler. Lidelsen begrænser altså, hvad man kan foretage sig, og det kan i værste fald ende med, at man ikke går udenfor en dør. Mange har katastrofetanker om, at de vil “falde om” og ligge hjælpeløse på gaden. Hjemmet opleves som en “sikker” og angstfri zone. Ofte må ægtefæller hente og bringe den angstramte til arbejde osv.

Baggrunden for agorafobi er ofte angst for angsten, f.eks. at få et panikanfald, når man er ude at handle. Angsten for at få angst kan føre til, at man isolerer sig i hjemmet. Dette kan være langt mere invaliderende end de egentlige angstanfald, der evt. kun er få og kortvarige.

Der er flest kvinder med lidelsen, som typisk starter i den tidlige voksenalder, hyppigst inden 18 års-alderen.


Symptomer på agorafobi

Personer med agorafobi føler, at hjertet slår meget hurtigt, hårdt eller uregelmæssigt. De oplever åndedrætsbesvær pga hyperventilation, tørhed i munden/klump i halsen, rysten, brystsmerter pga ømme muskler, uvirkelighedsfølelse, kulde og varmefølelse, kvalme eller mavebesvær og sveden.

Panikanfald eller helbredsangst er ofte udløsende for, at agorafobi opstår. Misbrug og depression kan desuden opstå i forløbet. Uden behandling bliver agorafobi ofte kronisk, sværhedsgraden af symptomerne kan svinge og i perioder være mindre fremtrædende.

Som ved de andre angstlidelser er der en fare for at udvikle misbrug af alkohol eller andre former for rusmidler, fordi man bedre kan opsøge og blive i sociale situationer, når man har ’medicineret sig selv’. Dette kan dog forværre angstlidelsen på sigt og forringe effekten af behandling.

Angst i sig selv er ikke farligt. Hvis der ikke er reel fare, er angst blot en ubehagelig følelse, der ledsages af en række symptomer, man kan mærke i sin krop. Men jo hurtigere man kan komme i relevant behandling, jo større er muligheden for at bedre angstsymptomer og forhindre følgelidelserne.

Få hjælp til at dæmpe angsten og få livskvaliteten tilbage! Se angstgruppe.